Przyprawniki jako półki zawieszane oraz półki stojące

Dobrze doprawione potrawy zachwycają smakiem i sprawiają, że posiłek w gronie rodziny lub znajomych staje się przyjemniejszy. Odwiecznym problemem jest jednak kwestia przechowywania przypraw. Można postawić na klasyczne wykorzystanie szuflady, jednak w takim przypadku nie trudno o bałagan w opakowaniach. Zastępczym rozwiązaniem mogą być specjalne półki — stojące lub zawieszane. Sprawdź, dlaczego warto wybrać właśnie je.

Jak przechowywać przyprawy, które stosuje się w kuchni?

Zdecydowana większość osób wykorzystuje w kuchni przyprawy mielone, dostępne w niewielkich torebkach. Zdarza się jednak, że konkretne potrawy znacznie lepiej smakują ze świeżymi ziołami. Wówczas można wydobyć z nich niepowtarzalny smak oraz aromat. Niezależnie jednak od tego, jakich dodatków używasz w swojej kuchni, konieczne jest ich właściwe przechowywanie. Dostępność różnych rozwiązań jest jednak w tym przypadku tak szeroka, że jedyne, czego powinieneś się obawiać, to konieczność podjęcia decyzji, która nie zawsze jest łatwa.

– Najchętniej wybieranym sposobem na przechowywanie przypraw jest wykorzystanie w tym celu specjalnych półek stojących. W zależności od wielkości kuchni, czy samej ilości przypraw, z których najczęściej się korzysta, można dopasować ich wielkość do swoich potrzeb.  Na tego typu półce umieszcza się podpisane słoiczki z przyprawami. Dzięki temu w trakcie przygotowywania posiłku nie trzeba niczego szukać. Wszystkie dodatki dostępne są na wyciągnięcie dłoni – podkreśla ekspert ze sklepu Porcelana24.pl.

Przyprawniki w formie półki — stojące, czy zawieszane?

Jeszcze do niedawna do przechowywania przypraw bardzo chętnie wybierano półki zawieszane. Jednak wraz z pojawieniem się różnych, nowych możliwości rozwiązanie to zaczęło tracić na popularności. W ich przypadku bardzo dużym minusem jest fakt, że nie można sobie pozwolić na ewentualne zmiany w ustawieniu. Półkę przykręconą na stałe do ściany czy mebli, można zmienić dopiero w momencie remontu kuchni. Inaczej zostają po niej ślady, które trzeba maskować.

Coraz częściej do przechowywania przypraw kuchennych stosuje się rozwiązanie, jakim są drewniane stojące półki. Szczególną popularnością cieszą się te o konstrukcji pionowego walca z dodatkową obrotową podstawą. Taki model zapewnia nie tylko stabilność, ale także możliwość dowolnego przekręcania elementu w poszukiwaniu odpowiedniego składnika. W zależności od wielkości kuchni można wybrać stojak na większą lub mniejszą ilość pojemników. Pionowe półki dostępne są w różnych wariantach. Możesz zdecydować się na model mieszczący:

  • 24 pojemniczki,
  • 28 pojemników,
  • 36 pojemniczków.

Osoby, które naprawdę dużo gotują i zwracają uwagę na bogactwo smaku, mogą postawić na największe półki, które mieszczą aż ponad 40 różnych przyprawników z ziołami.

Dlaczego warto wybrać drewnianą półkę stojącą na przyprawy?

Największym plusem pionowej półki na przyprawy jest niewielka ilość miejsca, jaką zajmuje. Prosta konstrukcja sprawia, że sprawdzi się ona nawet w niewielkiej kuchni. Zaletą jest także możliwość dopasowania jej do wyposażenia wnętrza. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które mają różne kolory, czy inną budowę.

Redakcja domdekoracje.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *