Dobrze doprawione potrawy zachwycają smakiem i sprawiają, że posiłek w gronie rodziny lub znajomych staje się przyjemniejszy. Odwiecznym problemem jest jednak kwestia przechowywania przypraw. Można postawić na klasyczne wykorzystanie szuflady, jednak w takim przypadku nie trudno o bałagan w opakowaniach. Zastępczym rozwiązaniem mogą być specjalne półki — stojące lub zawieszane. Sprawdź, dlaczego warto wybrać właśnie je.
Jak przechowywać przyprawy, które stosuje się w kuchni?
Zdecydowana większość osób wykorzystuje w kuchni przyprawy mielone, dostępne w niewielkich torebkach. Zdarza się jednak, że konkretne potrawy znacznie lepiej smakują ze świeżymi ziołami. Wówczas można wydobyć z nich niepowtarzalny smak oraz aromat. Niezależnie jednak od tego, jakich dodatków używasz w swojej kuchni, konieczne jest ich właściwe przechowywanie. Dostępność różnych rozwiązań jest jednak w tym przypadku tak szeroka, że jedyne, czego powinieneś się obawiać, to konieczność podjęcia decyzji, która nie zawsze jest łatwa.
– Najchętniej wybieranym sposobem na przechowywanie przypraw jest wykorzystanie w tym celu specjalnych półek stojących. W zależności od wielkości kuchni, czy samej ilości przypraw, z których najczęściej się korzysta, można dopasować ich wielkość do swoich potrzeb. Na tego typu półce umieszcza się podpisane słoiczki z przyprawami. Dzięki temu w trakcie przygotowywania posiłku nie trzeba niczego szukać. Wszystkie dodatki dostępne są na wyciągnięcie dłoni – podkreśla ekspert ze sklepu Porcelana24.pl.
Przyprawniki w formie półki — stojące, czy zawieszane?
Jeszcze do niedawna do przechowywania przypraw bardzo chętnie wybierano półki zawieszane. Jednak wraz z pojawieniem się różnych, nowych możliwości rozwiązanie to zaczęło tracić na popularności. W ich przypadku bardzo dużym minusem jest fakt, że nie można sobie pozwolić na ewentualne zmiany w ustawieniu. Półkę przykręconą na stałe do ściany czy mebli, można zmienić dopiero w momencie remontu kuchni. Inaczej zostają po niej ślady, które trzeba maskować.
Coraz częściej do przechowywania przypraw kuchennych stosuje się rozwiązanie, jakim są drewniane stojące półki. Szczególną popularnością cieszą się te o konstrukcji pionowego walca z dodatkową obrotową podstawą. Taki model zapewnia nie tylko stabilność, ale także możliwość dowolnego przekręcania elementu w poszukiwaniu odpowiedniego składnika. W zależności od wielkości kuchni można wybrać stojak na większą lub mniejszą ilość pojemników. Pionowe półki dostępne są w różnych wariantach. Możesz zdecydować się na model mieszczący:
- 24 pojemniczki,
- 28 pojemników,
- 36 pojemniczków.
Osoby, które naprawdę dużo gotują i zwracają uwagę na bogactwo smaku, mogą postawić na największe półki, które mieszczą aż ponad 40 różnych przyprawników z ziołami.
Dlaczego warto wybrać drewnianą półkę stojącą na przyprawy?
Największym plusem pionowej półki na przyprawy jest niewielka ilość miejsca, jaką zajmuje. Prosta konstrukcja sprawia, że sprawdzi się ona nawet w niewielkiej kuchni. Zaletą jest także możliwość dopasowania jej do wyposażenia wnętrza. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które mają różne kolory, czy inną budowę.